Bebeklik Döneminde Sık Karşılaşılan Cilt Problemleri

Bebek evin neşe kaynağıdır. Dünya’ya merhaba demesiyle anne ve baba ayrı bir heyecan sarar. Bebekler doğumundan büyüme ve gelişim çağına kadar birçok problemlerle karşılaşır. Bebeklik dönemlerinde sık karşımıza çıkan cilt problemleri anneleri tedirgin eder. Konya Farabi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Gürel, bebeklerde meydana gelen cilt rahatsızlıklarına karşı alınabilecek tedbirleri açıkladı.

Bebeklerde Bez Bölgesini Temizlemek İçin Islak Mendil Kullanmayın
Pişiğin en sık görülen tipi bez dermatitidir diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Gürel,” Bezin temas ettiği yerde kırmızılık ve su toplanmaları olur, deri kıvrımlarının olduğu , bezin temas etmediği yerler sağlam kalır. Pişiğin  7 günden fazla ve uzun devam etmesi durumunda üzerine mantar enfeksiyonu da eklenir. Ayrıca deri bütünlüğünün bozulan yerine bakteriyel enfeksiyonlarda eklenerek daha komplike bir hale dönüşebilir. Pişikte önleme çok önemlidir. Bebeğin bezi 2-3 saate değiştirilirse cildin korunması kolaylaşır. Kakalı bez hemen değiştirilmelidir. Çünkü dışkıda bulunan birçok enzimler ve safra tuzları tahriş edicidir. Bez bölgesinde en ideal temizlik ılık suyla yıkanması ve kurulanmasıdır, odanın ısısı uygunsa 3-5 dakika açık bırakılarak havalandırılmalıdır. Her alt temizliği sonrası (yıkama veya ılık pamukla silme) sonrası saf zeytin yağı veya pişik önleyici kremlerin için sıklıkla sürülmesi dışkı ve idrarın deriyle temasını önler. Pudra cildi kurutup zedelenmeye yol açtığından önerilmez.Koruyucu kremlerle düzelmezse düşük potanslelli koruyucu içeren kremler ilave edilir.3 günden fazla iyileşmeyen  pişiklere mantara etkili kremler kullanılır. Bakterilerin neden olduğu iltihaplanmalar eklendi ise antibiyotik kremler tedaviye eklenir.Pişik ıslak nemli bezin içinde kalan derinin, normalden fazla sulanması, nemlenmesi sonucu deri bütünlüğünün bozulması ile meydana gelir. İdrarda  ve dışkıda bulunan bazı maddeler, ağızdan dışkı ile atılan ilaçlar nemli deriyi kolayca zedeler. Bez bölgesini temizlemek için kullanılan, ıslak mendiller derinin zarar görmesini neden olur” diye konuştu.

Sert Giysi Dikişleri Bebeğin Deri Kontakt Dermatidlerine Neden Olabilir

Kimyasalların veya allerjenlerin deri ile direkt teması sonrası akut veya kronik olacak şekilde ortaya çıkan deri hastalıkları kontakt (temas) dermatiti olarak adlandırılmaktadır.Vakaların büyük çoğunluğu parfüm içeren bebek şampuanı, sabun, deterjanlara temas sonucu derinin tahriş olması sonrası meydana gelir. Ayrıca giysilerin yıkandığı temizlik ürünlerinde önemli nedenler arasındadır. Pamuklu olmayan giysiler, sert giysi dikişleri bebeğin deri kontakt dermatidlerine neden olur. İdrar ile temas eden deride kurulamak, kaşıntı, kızarıklık oluşur. Nemlendirici kremler yeterlidir. Neden ortadan kaldırılmalıdır.

Çok Terleyen Bebekler Günde 1-2 Kez Yıkanmalıdır

Genellikle sıcağa bağlı ter bezlerinin tıkanması sonucu boyun, omuz başlarında görülen, kırmızı nokta , içi sıvı dolu kabarcık döküntülerdir. Çok terleyen bebekler günde 1-2 kez yıkanması önemlidir. Ayrıca çinko oksitli kremler, losyonlar, oral anti hastaminik  gerekebilir.
Bebeklerin Temizliğinde Şampuan Önemli
İlk aylarda saçlı deride, kaş üstünde sarı-gri yağlı pullanmalardır. Yağ bezlerinin disfonksiyonudur.
Bebeğin günlük yıkanması + konağa etkili şampuan kullanılması uygundur. Saçlı deriye zeytin yağı +karbonat sürülerek 1-2 saat sonra temizlenerek yıkanması da etkilidir.

Ailesinde Allerji Öyküsü Olan Çocuklarda Atopik Dermatit Görülebilir
Ailesel allerji –atopi öyküsü olan bireylerde görülür. Atopik dermatitlerin %65’ lik 1 yılda,  %90 nı ilk 5 yaşta başlar. Tekrarlayıcı, kaşıntı, kırmızı, kuru özellikle 2-3 aydır ve yanıklarda kabuklanmaya eğilimli deri döküntüleridir. Daha sonra ense, kolu hıcıklarıın dış yüzeylerinde pişikler oluşur. Saçlı deride konaklar da eşlik edebilir.
Tedavi: Cildin, nemli tutulması, banyo sonrası cilt nemlendiricin sürülmesi , yoğun dönemlerde kortizonlu kremler kaşıntıyı azaltmak için oral anti histaminikler kullanılabilir.