BEBEKLERDE GAZ SANCILARI(İNFANLTİL KOLİK)

Bebeklerde en sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesi gaz sancıdır. Bebeklerin çoğunda oluşan gaz sancısı bir hastalık olmayıp, bebeklerin dış dünyaya uyum sağlama sürecinde geçen süredir. Konya Farabi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Nesibe Aydoğdu bebeklerde meydana gelen gaz sancısının sebepleri açıkladı.



Bebeklerde ıkınma, ayaklarını karnına çekme, kızarma ve ağlama nöbetleriyle belirtiler verdiğini söyleyen Uzm. Dr. Aydoğdu, gaz sancısının akşam ve gece saatlerinde çıktığını söyledi. Uzm. Dr. Aydoğdu, ”Bu gaz sancılarının tam ve net olarak nedeni bilinmemektedir. Bebeğin gelişim sürecinde bağırsakların olgunlaşması ve fonksiyonlarını yerine getirebilme serüvenidir. Bu nedenle bu durumu hastalık olarak tanımlamak uygun değildir” diye konuştu.


Ağlayan ve Huzursuz Olan Bebek “Kolik Bebek” Değildir


Gaz sancısı aileleri yoran, üzen ve bebeklerine karşı çarşı çaresiz hissettiren bir durum olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Aydoğdu, bu bir süreçtir ortalama 2-3 ayda bebeklerde gaz sancısı geçecektir. Ailelerin hep aklında tutması gereken şey zamana karşı sabretmeleri gerekiyor.


Kolikte bebeklerin tedavisinde en çok bebek masajları ve bazı ilaçlardan fayda görmekteyiz. Aynı zamanda bu bebekleri minik minik sallamalar, titreşimler ve uğultulu sesler(beyaz gürültü) de rahatlatmaktadır.

Ancak her ağlayan ve huzursuz olan bebek “Kolik Bebek” değildir. Besin allerjileri, reflü, enfeksiyonlar gibi birçok durumda bebeklerin keyfini kaçırabilir. Bu nedenle “Gaz Sancısıdır, Geçer” demeden önce mutlaka bir çocuk hekimine muayene edilmesi gerekir.   


Powered by Froala Editor

Farabi Hastanesi ile

sağlıkla gülümse hayata. konforlu sağlık hizmeti. teknolojik sağlık hizmeti. modern sağlık hizmeti.

© 2024 Tüm Hakları Saklıdır.
Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin tüm hakları saklıdır.
İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.