Cildinizin Strese Yenik Düşmesini İzin Vermeyin

Son dönemde yaşanan Coronavirus salgını hepimizin hayatını doğrudan veya dolaylı olarak etkiledi. Bu süreçte herkes değişik düzeylerde psikolojik strese maruz kaldı diyebiliriz. Peki yaşadığımız bu stres deriyi nasıl etkilemekte ve stres hangi deri hastalıklarını tetiklemektedir? 


Konya Farabi Hastanesi Dermatoloji (Cildiye) Uzmanı Uzm. Dr. Sevim Terzi, derimiz  iç ve dış ortamımız arasında, dış dünyayla bağlantılarımızın başladığı bir sınır oluşturan, duygu heyecan ve tepkilerimizin ifade organıdır dedi.


Anne karnındaki büyüme sürecinde deri ve beyin aynı katmandan geliştiği için deri beynin bir uzantısı gibidir diyen Uzm. Dr. Terzi;”Stresle harekete geçen hormonlar, bağışıklık sistemi üzerinde etki yaratarak deride değişiklikler oluşturmakta ve bazı hastalıkları tetiklemektedir. Stresle deride kök hücre hasarı meydana gelmekte, hücre yenilenmesi azalmakta ve inflamasyon artmaktadır. Akut (kısa süreli) duygusal stres; kaşıntı, terleme, yüzde kızarma ve yanmaya neden olabilirken kronik (uzun süreli) stres; sedef, ürtiker, seboreik egzema, atopik egzema, akne, saç dökülmesi, vitiligo (ala hastalığı) ve liken planud gibi cilt hastalıklarını artırdığını söyledi.


Stresten Uzak Dur


Genellikle bu tarz hastalıklar yatkın bireylerde ortaya çıktığını ifade eden Dr. Terzi,” Hastalık alevlenmesi şeklinde olurken, bağışıklık sisteminin baskılanması ile ortaya çıkan zona, uçuk, siğil gibi enfeksiyöz hastalıklar tüm bireylerde ortaya çıkabilir” dedi.

Ruh sağlığının önemine vurgu yapan Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Sevim Terzi, tüm hastalıklarda olduğu gibi deri hastalıklarından korunmanın da birincil yolu stresten uzak durmak, sağlıklı beslenmek, düzenli spor ve uyku olduğunu açıkladı.


Powered by Froala Editor

Farabi Hastanesi ile

sağlıkla gülümse hayata. konforlu sağlık hizmeti. teknolojik sağlık hizmeti. modern sağlık hizmeti.

© 2024 Tüm Hakları Saklıdır.
Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin tüm hakları saklıdır.
İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.