İftarda Boş Mideyi Birden Doldurmak Ani Şeker Tansiyon Yükselmesine Neden Olabilir

Ramazan ayı, oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir aydır. Ramazanda öğünlerinizi genel olarak sahur, iftar ve ara öğün şeklinde düzenleyebilirsiniz.


Konya Farabi Hastanesi Uzman Diyetisyen Betül Koç, iftar ile sahur arasında dengeli beslenmek önemlidir dedi.



İftarda en doğru davranış çorba ile başlanması sonrasında sofradan kalkıp ara verilmesidir diyen Uzm. Dyt. Koç, “ Ana yemeğe daha sonrasında geçilmeli. Bu sayede tokluk sinyallerinin gönderilmesi için kendinize yeterli zaman tanımış olursunuz ve fazla kalori alımının önüne geçebilirsiniz. İftarda boş mideyi birden doldurmak ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, mide barsak rahatsızlıklarına sebep olduğu için iftardan sahura kadar öğün sayısını artırıp, aralıklarla beslenmeye özen gösterin. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edin. Ramazan ayında, mideyi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol etmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır. Fazla yağ alımına sebep olacak kızartma ve kavurma yöntemlerini uygulamamaya özen göstermelisiniz. İftardan sonra yürüyüş yaparak zinde kalabilir ve enerji dengenizi sağlamış olursunuz. Aynı zamanda yürüyüş yapmak sindirimi kolaylaştıracaktır ” diye konuştu.


Sahurda yağlı, baharatlı ve çok tuzlu besinlerden uzak durun!


Sahurda sizi tok tutacak yumurta, peynir ve tam tahıllı ürünlerden faydalanılabileceğini belirten Koç, “Yağlı, baharatlı ve çok tuzlu besinler susamaya sebep olacağı için onlardan uzak durulması gerekmektedir. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir. Yumurta protein içeriği yüksek uzun süre tok tutabilen bir besindir. Yanında yağ kaynağı olarak ceviz ve zeytin yenilebilir. Mevsim yeşillikleri ve sebzeleri tüketerek lif alımını arttırabilir ve daha uzun süre tok kalmaya olanak tanımış olursunuz. Tam buğday ya da çavdar ekmeği sayesinde de aynı şekilde tokluk süremiz uzayacaktır. Beyaz ekmek daha çabuk sindirilerek kan şekerini daha hızlı yükseltir ve aynı şekilde daha hızlı bir düşüşe sebep olur. Bu yüzden hızlı bir acıkma söz konusu olmaktadır.”


Su tüketimine önem verin!


Ramazan ayında su içmenin önemine dikkat çeken Uzm. Dyt. Koç, “Günlük tüketmeniz gereken su miktarına mutlaka ulaşmaya çalışın. Bunun için iftarda orucu su ile açmak ve yemek sonrasında da yatana kadar yudum yudum su içmeyi alışkanlık haline getirmek önemlidir. Sahurda da bu alışkanlığı devam ettirerek günlük hedefe ulaşılabileceğini belirtti.






Powered by Froala Editor

Farabi Hastanesi ile

sağlıkla gülümse hayata. konforlu sağlık hizmeti. teknolojik sağlık hizmeti. modern sağlık hizmeti.

© 2024 Tüm Hakları Saklıdır.
Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin tüm hakları saklıdır.
İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.