SAÇ DERİSİ VE KULAĞI KOPAN ÇOCUĞA 8 SAATLİK OPERASYON

Karaman’da yaşayan 13 yaşındaki F.A., ailesinin yanına gittiği tarlada saçını pancar makinesine kaptırdı. Küçük kızın kafa derisi tamamen yüzüldü ve kulağı koptu. Kanlar içinde kalan F.A., Karaman’daki ilk müdahalenin ardından Konya Farabi Hastanesine sevk edildi. Kafa bölgesinde ciddi dolaşım problemi olan ve kan kaybı yaşayan F.A. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı  Prof.Dr. Zeynep Altuntaş ve Op.Ahmet Akatekin ekibi baş kısmında ciddi dolaşım problemi olan ve aşırı kan kaybeden F.A.’yı hemen ameliyata aldı. Zamanla yarışıldı ve 8 saat süren ameliyat sonrası kopan saç derisi yerine dikildi ve hayatta kaldı. 


F.A., tarlada bulunan babasını ziyaret gitti. F.A., fark etmeden tarlada çalışan tarım makinalarına yanına yanaştı. Bu esnada pancar makinesi küçük kızın saç topuzu kaptı. Makine asıldıkça F.A’nın derisi de kopmaya başladı. Kısa sürede küçük kızın saç derisi sıyrıldı, kulağı koptu. Çevredekiler hemen makinayı kapattı ve F.A. kurtuldu. Ambulansla hastaneye götürülen F.A., buradaki ilk müdahalenin ardından Konya Farabi Hastanesine sevk edildi.  


‘8 SAAT AMELİYAT SÜRDÜ, ZAMANLA YARIŞILDI’

Farabi Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Ahmet Akatekin ve ekibi baş kısmında ciddi dolaşım problemi olan ve aşırı kan kaybeden F.A’yı hemen ameliyata aldı. Zamanla yarışıldı ve 8 saat süren ameliyat sonrası F.A’nın kopan saç derisi yerine dikildi. Op. Ahmet Akatekin, “Çocuk bize geldiğinde özelikle kafa derisinin olduğu yerde ciddi dolaşım problemi ve kan kaybı vardı. Acil operasyona aldık. Operasyonda saç derisinin asılma ile beraber sünmüş, kopmuş olan damarların her birini teker teker onardık. Onardıktan sonra bu saç derimizdeki dolaşım tekrar başladı. Kulağı da kopmuştu onunda onarımını yaptık. Hastamız şuan gayet iyi” dedi. 


UZUN SAÇA DİKKAT

Uzun saçlı kişilerin bu tip kazalara  maruz kalabildiğini ve hayatlarını dahi kaybedebildiklerini belirten Op. Ahmet Akatekin, “Bu iş makinalarıyla saç uzun olmasıyla alakalı çok ciddi bir sıkıntı var. Saç uzun olduğu zaman dönerli herhangi bir makina hastayı saçından kapıp kendine doğru çekebiliyor. Bazen bu hastanın hayatını kaybetmesine neden olabiliyor. Bazen kafa travmasını daha ileri seviyelere getirebiliyor. Gerek çalışılan iş yerlerinde gerek bu makinaların olduğu yerlerde mümkün olduğunca bu saç olayına dikkat etmek lazım. İş yerinde bone takılabilir, kafa bir şekilde özel koruyucularla kapatılabilir. Dönen makinanın saçı kapması engellenebilir. Çocuklarda özelikle belli bir yaşa gelene kadar mutlaka saçı belli bir uzunlukta tutmak gerekir. Bu kızımızın ki gibi uzun topuz saç ölümüne bile neden olabilirdi. Son anda fark edilip makina durdurularak, o makinanın içinden kurtarılıp getirildi. Bu travma belki 15-20 saniye daha devam etseydi bu çocuğun Allah korusun kafasını koparabilirdi. Yoğun kafa travmasıyla hayatını kaybetmesine neden olabilirdi” diye konuştu.


Powered by Froala Editor

Farabi Hastanesi ile

sağlıkla gülümse hayata. konforlu sağlık hizmeti. teknolojik sağlık hizmeti. modern sağlık hizmeti.

© 2024 Tüm Hakları Saklıdır.
Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin tüm hakları saklıdır.
İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.