Sünnet Derisinden Parmağa Yama !



Konya’da doğuştan sol elindeki iki parmağı bitişik olan 1,5 yaşındaki M.A.  Farabi Hastanesi’nde yapılan başarılı operasyonla sağlığına kavuştu. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Akatekin, çocuğun vücudunda ömür boyu iz kalmaması için sünnet derisini, ayrılan parmakların arasına yama olarak kullandıklarını söyledi.

1,5 yaşındaki M.A. sol elindeki iki parmağı doğuştan bitişik olarak dünyaya geldi.  M.A.’nın ailesi yaptıkları araştırmalar sonucu çocuklarını Farabi Hastanesine götürdü. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Akatekin, yapılan kontroller sonrası ameliyata karar verdi.  Akatekin, ayrılacak parmaklarına arasına konulacak deri için, çocuğun vücudundan parça almak yerine sünnet derisini kullandı. Akatekin başarılı geçen operasyon için şunları söyledi: “18 aylık bebeğimiz bize sol elinde parmaklarda yapışıklık nedeniyle geldi.  Elde parmak yapışıklığı anne karnından gelen bir rahatsızlık. Doğumsal anomaliler olarak kategorilendirdiğimiz bir hastalık. Anne karnında organlar oluşurken özellikle ellerde ve ayaklarda parmaklar aynı kurbağalarda olduğu gibi yapışıktır. Ama hamileliğin ileri haftalarında vücudumuzun belli mekanizmasıyla bu aradaki oluşan bantlar kendi kendine kaybolur. Parmaklar birbirinden tamamen bağımsız hale gelir ve bağımsız şekilde büyümesini sağlanır. Bu çocuğumuzda üçüncü ve dördüncü parmak arasında normalde erimesi gereken bant hiçbir şekilde erimemiş ve parmaklar kemikleri dahil birbirine bitişik haldeydi. Biz bu çocukları genellikle ileri yaşlara gelmeden parmak gelişmesi, büyümesi bozulmaması için erken dönemlerde ameliyat etmek istiyoruz. Çoğu zaman bir yaş civarında bu çocuklar ameliyat edilir”dedi.


‘Sünnet Derisinden Yama’


Parmak aralarına sünnet derisinden yama yaptıklarını belirten Akatekin, “Ameliyat ederken herhangi bir sıkıntı yok. Ancak parmakları birbirinden ayırdığımız zaman bu aradaki derimiz her iki parmak için ne yazık ki yeterli olmuyor. Bu nedenle bizim bu aradaki iki parmağında iç yüzlerinde oluşan yaraları bir şekilde kapatmamız gerekir. Bunun için aslında bir çok alternatif var. 

Vücudumuzun herhangi bir yerinden deri kullanılabilir ama çocuğumuzun erkek olması ve hiç sünnet olmaması bizim açımızdan bu konularda ciddi bir avantaj. Sünnet derisi atılan bir şey. Ama sonuçta deri. Biz bu sünnet derisini alıp, deri yaması haline getirip, bu parmak aralarındaki deri boşluklarını kapatıyoruz. Hem parmaktaki yaralar kapanmış oluyor hem de çocuğun vücudunda ekstra bir yara izi kalmamış oluyor. Çünkü bu yamanın ne yazık ki alınan yerinde kasıkta da olsa bacakta da olsa bir iz kalıyor. Bu iz bir ömür boyu çocuğu da aileye de rahatsız ediyor. Biz bu şekilde sünnet derisini kullanarak çifte kazanç elde etmiş oluyoruz. Hem çocuğun sünnet işi hallolmuş oluyor hem de beraberinde sünnet derisi yama gibi kullanılarak parmaktaki o kısım kapatılmış oluyor”diye konuştu.


‘Sağlık Durumu İyi’


Çocuğun sağlık durumunun iyi olduğunu da belirten Ahmet Akatekin, “Şu anda parmaktaki hareketlerimiz çok iyi. Burada en önemli etken kesinlikle fizik tedavi. Fizik tedavi çok çok önemli. Çünkü bu parmakları birbirinden ayırdığımız zaman, bu iki parmak beraber büyüdükleri için belli bir zamana kadar beraber hareket etme güdüsündedirler. Bağımsız hareket edebilmeleri için mutlaka beyine bunun öğretilmesi lazım. Bu konuda fizik tedavi bizim için çok değerli. Fizik tedavi ile kaslar ayrı ayrı geliştirilir. Bu vesile ile parmakların bağımsız ve güçlü hareket etmesi sağlanır. Parmaklarda kasılma olabilir. Bu kasılmayı da engellemenin en güzel yolu fizik tedavidir. Özellikle ilk 6 ay içerisinde kasmalar, çekmeler olabilir. Bunları engellemek açısından aileye de evde yapmaları için ödev veriliyor. Bu ödevleri aile yerine getiriyor. Bu vesile ile parmakların rahat hareket edebilen, herhangi bir kasılma olmadan iyileşebilmesi sağlanıyor”ifadelerini kullandı.






Powered by Froala Editor

Farabi Hastanesi ile

sağlıkla gülümse hayata. konforlu sağlık hizmeti. teknolojik sağlık hizmeti. modern sağlık hizmeti.

© 2024 Tüm Hakları Saklıdır.
Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin tüm hakları saklıdır.
İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.