Tüm Erişkin Yaş ve Cinsiyet Gruplarında Aşılama Öneriliyor

Covid-19 Aşısı Sonrası Görülebilen Miyokardit ve Perikardit (kalp Kası Ve Kalp Zarı İltihabı) Hakkında Bilgilendirme Yapan Kardiyoloji Uzmanı Hatem Arı, “risk Yarar Oranı değerlendirildiğinde covid-19 aşısının, aşı olmamaya göre sadece kalp yönünden bile etkin olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle tüm erişkin yaş ve cinsiyet gruplarında aşılama önerilmektedir.” dedi.

Konya Farabi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Hatem Arı, Covid-19 aşısı sonrası görülebilen miyokardit ve perikardit (kalp kası ve kalp zarı iltihabı ) hakkında bilgilendirme yaptı. BioNTech ve Moderna aşılardan sonra çok nadir de olsa ortaya çıkabilen miyokardit kalp kası ve kalp zarının iltihabinin tutulumu nedeniyle ortaya çıkan klinik tablodur diyen Uzman Dr. Arı, “Covid -19 enfeksiyonuna karşı korumak amacıyla yapılan mRNA bazlı (Alman aşısı olarak bilinen ve ülkemizde yaygın olarak kullanılan BioNTech ve ülkemizde olmayan Moderna aşıları ) aşılardan sonra çok nadir de olsa ortaya çıkabilen miyokardit kalp kası ve kalp zarının iltihabi tutulumu nedeniyle ortaya çıkan klinik tablodur. Covid-19 pandemisi öncesi dönemde viral enfeksiyonlara karşı korunmak amacıyla yaygın olarak kullanılan çiçek, grip ve hepatit B aşılarından sonra da miyokarditin nadir olarak görülebildiği bilinmektedir. Covid19 aşısı sonrası miyokardit tablosu oldukça nadir görülür ve sıklığı yaşa göre değişmekle beraber 12-30 yaş arası bireylerde 20 bin kişide bir, tüm aşılanan bireyler hesaba katıldığında ise 100 binde bir gibi rakamlar bildirilmektedir. Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülmekte ve vakaların yüze 70-80’İ 12-30 yaş arası erkeklerdir. Aşıdan sonraki bir hafta içinde ve daha çok ikinci doz aşıdan sonraki ikinci üçüncü günlerde ortaya çıkan miyokardit tablosunda en sık şikayet göğüs ağrısı olup hastaların bir kısmında ateş, kas ağrısı eşlik edebilmektedir.” dedi.


Sık Sık Görülmese De…


Arı açıklamasının devamında şöyle devam etti: “Hastaların yarısından fazlasında kalp grafiğinde (EKG) değişiklikler olup yine yarısından fazlasında kalp kası hasarını gösteren kalp kası enzimlerinde artış laboratuvar bulguları olarak ortaya çıkmaktadır. Bunlar kadar sık olmasa da kalp görüntülemesinde kullanılan ekokardiyografi ve MR da miyokardite ait bulguları ortaya koyabilmektedir. Dolayısı ile hastanın klinik bulguları ile beraber EKG, kalp kası hasarını gösteren kan tahlilleri, ekokardiyografi ile kalbin görüntülenmesi tanıda sık kullanılan yöntemlerdir. Covid-19 enfeksiyonu esas olarak solunum sistemini etkileyen bir tablo ile ortaya çıksa da hastalarda kalp ve damar sitemini de yüksek oranda tutmakta, buna bağlı olarak kalbe ve vücuttaki tüm damar sistemine zarar verebilmekte, pıhtılaşmaya yatkınlığı artırmakta ve bunlara bağlı olarak ritim bozukluklarından kalp krizlerine, bacak damarlarından beyindeki atar ve toplardamarlarda pıhtı oluşmasına, miyokarditten kalp yetmezliğine kadar ciddi birçok kalp ve damar problemi de hastalığın seyrinde sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Covid-19’a yakalananlarda kalp kası enzimlerinde artış yani covid-19 enfeksiyonuna bağlı kalp hasarı hastaların yüzde 20’lere kadar varan oranlarında bildirilmektedir. Dolayısı ile Covid-19 a bağlı miyokarditin aşıya bağlı miyokardite oranla (en sık görülen grupta bile 20 binde bir) kat be kat yüksek oranda görüldüğü ortaya çıkmaktadır.



Tüm Erişkin Yaş ve Cinsiyet Gruplarında Aşılama Önerilmektedir


Covid-19 aşısı sonrası miyokardı gelişişe de genellikle klinik tablo ağır olmayıp neredeyse hastaların tamamına yakını destek ve şikayetlere yönelik tedavi ile düzelmektedir. Ağır vakalar ise çok nadiren görülebilmekte ve daha ileri tedaviler gerektirebilmektedir.

Sonuç olarak Covid-19 aşısına bağlı miyokardit tablosu oldukça nadir görülen, sıklıkla kendini sınırlayan ve kalıcı hasar bırakmadan destek tedavisi ile iyileşebilen bir klinik tablodur. Covid-19 enfeksiyonu geliştiğinde ise daha ağır, kalıcı veya uzun süren kalp problemleri ortaya çıkabilmekte ve bu klinik tablolar covid-19 a bağlı ölümlerin birçoğunda sebep veya katkıda bulunan faktör olarak yer almaktadır. Bu veriler eşliğinde risk yarar oranı değerlendirildiğinde Covid-19 aşısının, aşı olmamaya göre sadece kalp yönünden bile etkin olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle tüm erişkin yaş ve cinsiyet gruplarında aşılama önerilmektedir.”


Powered by Froala Editor

Farabi Hastanesi ile

sağlıkla gülümse hayata. konforlu sağlık hizmeti. teknolojik sağlık hizmeti. modern sağlık hizmeti.

© 2024 Tüm Hakları Saklıdır.
Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin tüm hakları saklıdır.
İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.