Uyuşma ve Karıncalanmaya Dikkat!

El ve kolda oluşan ağrılar uyuşmalar önemli hastalıkların habercisi olabilir. Geceleri artan uykudan uyandıran ağırlarınız varsa ihmal edilmemelidir. Konya Farabi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Yaşar Karataş, el bileğinden geçen median sinirin geçtiği kanal içinde çeşitli nedenlerle sıkışması sonucu karpal tünel sendromunun meydana geldiğini söyledi.



El bileğindeki karpal tünel denen kanalın içerisinden parmakların hareketini sağlayan kirişler ve median sinirin geçtiğini belirten Op. Dr.Karataş, “Median sinir, baş, işaret, orta ve yüzük parmakların hissetmesini ve bazı hareketleri yapmasını sağlar. Karpal tünel sendromunda bu parmaklarda uyuşma, karıncalanma ve his bozukluğu meydana gelir. Bununla birlikte elde ve parmaklarda, kola kadar  yayılabilen  ağrılar oluşur” dedi.



Erkek  ve kadınlarda olmak üzere her yaşta görülebileceğini ifade eden Op. Dr. Karataş  Karpal Tünel Sendromunu, ” Elin zorlandığı sıkma, taşıma, temizlik gibi işlerde  ağrı ve uyuşukluk artar. Belirtiler omuza kadar uzanabilir.  Hastalığın ilerleyen aşamalarında başparmak kaslarında erime, güçsüzlük, kavrama ve tutma hareketlerinde güçlük oluşabileceğini belirtti.



Karpal Tünel Sendromunu tetikleyen hastalıkların başında şeker hastalığı, tiroid hastalıkları otoimmun hastalıklar, özelikle hamilelik ve menopoz döneminde sıvı artışıyla birlikte meydana gelebileceğini açıklayan Op. Dr. Karataş, tanıda en önemli belirteç hastanın muayene bulguları olmakla birlikte EMG’ den de faydalanılır. Elektromiyografi (EMG) incelemesi vücuttaki sinir ileti hızının değerlendirildiği bir inceleme yöntemidir. Tedavide öncelikle ilaç ve istirahat tedavisi önerilir. Enjeksiyonlar uygulanabilir. Zorlayıcı hareketlerden kaçınmak çok önemlidir. Kasları güçlendirici rehabilitasyon yapılabilir. İlerleyen ve tedaviye yanıt vermeyen durumlarda cerrahi olarak el bileği üzerindeki bandın kesilerek sinirin rahatlatılması gerekir” diye konuştu.


Powered by Froala Editor

Farabi Hastanesi ile

sağlıkla gülümse hayata. konforlu sağlık hizmeti. teknolojik sağlık hizmeti. modern sağlık hizmeti.

© 2024 Tüm Hakları Saklıdır.
Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin tüm hakları saklıdır.
İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.