Yüksek Tansiyon Kalp Yetmezliğine Yol Açıyor

Konya Farabi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Hızır Okuyan kalp yetmezliği ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Hızır Okuyan, “Kalp yetersizliği, kalbin vücudun ihtiyacını için gereken kanı  pompalayamaması sonucu akciğerler  ayaklar, bacaklar  ve vücudun değişik kısımlarında sıvı birikimi neticesinde oluşan hastalıktır.  Kalp yetersizliğinin ileri evrelerinde bu durum düşük tansiyona, akciğerde su toplanması neticesinde nefes darlığına, karaciğer ve bağırsaklarda sıvı göllenmesine bağlı olarak karın ağrısı, iştahsızlık, beslenme bozukluğu ve zayıflamaya; yine bacaklarda kanın göllenmesine bağlı olarak bacaklarda şişlik ve ayak ödemine neden olmaktadır. Daha ileriki zamanlarda kalp kan atımının çok azalması nedeni ile tansiyon düşmekte böbrek kanlanması bozulmakta neticede böbrek yetmezliği gelişmektedir. Vücut için gerekli olan kanı pompalayamayan kalp, hareketi sağlayan el kol ve bacaklara da yeterli kan gönderememektedir. Dolayısıyla halsizlik, hareket kısıtlılığı, yürümekle nefes darlığı gözlenmektedir.  Tedavinin temelini yaşam tarzı değişiklikleri oluşturur. Kalp yetmezliği hastalığı ile barışık olunduğu takdirde istediğiniz kaliteli  hayatınızı yaşayabilirsiniz. Kendimizi aşırı sıcak ve soğuktan korumak, grip aşısı olmak, sağlıklı beslenmek, ideal kilo ve kondüsyonu  korumak, stres yönetimi yapmak , düzenli egzersiz yapmak genel önerilerdir.  Doktorunuzun önerileri ve tedavisinden önce mutlaka size düşen görevleri yerine getirmelisiniz.

Vücut ağırlığı boy(m)xboy(m))x25’den az olmalıdır

Doktorunuz kalbinizin çalışma oranına göre size uygun sıvı miktarını belirtecek olup, genellikle 1.5-2 lt olmalıdır. Doktorunuz kalbinizin çalışma oranına göre size uygun tuz miktarı ve çeşidini belirtecektir. Genel olarak az tuzlu diyet uygulanmalıdır. Hem kalp yetmezliğine neden olan kalp kası zayıflığı yapması, hem ritim bozukluğu hem de tansiyon yüksekliğine neden olarak kalp iş yükünü artırdığından alkol kullanımı bırakılmalıdır. Koroner kalp hastalığına yol açması ve vücut oksijen düzey düşüklüğü yapması nedeni ile kalbin fonksiyonunu bozar. Ayrıca kalbin iş yükünü artırması açısından da sigara içilmemelidir. Tansiyon yüksekliği kalbi yorar. Kalbin yapısını bozar. Kalp sertliğine neden olur ve kalbin gevşeyip kanla dolmasını engelleyerek kalbin yeterli kanı pompalayamaması sonucu  kalp yetmezliğine yol açar.  Tansiyonunuz  ev ölçümlerinde mutlaka 130/80mmHg altında olmalıdır. Şeker hastalığı kendisi bizzat kalp kası fonksiyon bozukluğuna ve kalp damarlarının tıkanmasına neden olarak kalp yetmezliğine yol açmaktadır” dedi. İlaç tedavisinin doktor tarafından düzenlenmesi gerektiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Hızır Okuyan, “Öğünler ve ilaç ad ve dozlarını içeren ilaç listesi yapılmalıdır. Bu ilaç listesi ve ilaçlarınızla beraber düzenli olarak doktorunuzun önerdiği aralıklarla kontrole gidilmelidir. İlaç dışı tedaviler ise genel olarak altta yatan nedene yönelik olabilecek ilaç tedavisi dışı yaklaşımlardır. Kalp kasını besleyen damarların hastalıklarında kalbin fonksiyonu bozulabilmektedir. Bu darlık ya da tıkanıklığın stent ile açılması ya da bypass edilmesi ile kalbin çalışması normale dönebilmektedir.Günümüzde kalp yetersizliği tedavisindeki en yeni ve önemli gelişmelerden biri, kalp yetmezliğinde üç elektrodlu pil tedavisi olarak da bilinen kardiyak resenkronizasyon tedavisi uygulamasıdır. Bu şekilde tedavi, seçilmiş hasta grubunda fonksiyonel kapasiteyi ve yaşam kalitesini yükseltmekte, ömrü uzatmaktadır. Bu kalp pili, kalbin yeniden doğru şekilde çalışmasını ve vücut için yeterli kanı pompalayabilmesini sağlar” dedi.