Zayıflarken "Yoyo Sendromuna" Yakalanmayın !

Düzensiz ve dengesiz beslenme, zayıflamak için yanlış yapılan şok diyet uygulamaları sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor. Konya Farabi Hastanesi Diyet ve Beslenme Uzmanı Hediye Nur Büyüksamancı, kişi yaptığı diyetler sonucu belli bir ağırlık kaybeder. Ama uzun vadede bunu korumayı başaramaz ise verdiği kiloları fazlası ile geri alır. Diyet yapan kişiler tekrardan kilo vermeye çalışır ve bu döngü yeniden başlar. Diyet uyguladıktan sonra kaybedilen ağırlığın aynısının veya daha fazlasının kazanılması metabolizma dengesinin bozulması “'Yo Yo Sendromu" dediğimiz rahatsızlığa yol açar dedi.


Sürekli kilo alıp veren insanların metabolizma hızları yavaşladığı için tekrardan kilo vermeleri ilk diyetlerine göre daha zor olduğunu söyleyen Diyet ve Beslenme Uzmanı Büyüksamancı sözlerine şöyle devam etti ” Sağlıksız diyetlerle hızlı verilen kilolar, kas ve su kayıplarına yol açıyor ve tekrardan aldıkları kiloların yağ yüzdesi daha fazla oluyor. Bu da obeziteye  davetiye çıkartabiliyor. Ayrıca sık kilo alıp vermek diyabet, kalp hastalıkları, hipertansiyon, anksiyete benzeri psikolojik bozukluklara, inme gibi pek çok hastalığa yakalanma riskini artırıyor diye konuştu.


Yo-yo Sendromunun Nedeni Yanlış Diyettir


Zayıflama ilaçları kullanmak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek yerine kısa zamanda bilinçsizce kilo vermeye çalışmak, kişinin yaşam tarzına uymayan beslenme programları sonucu, kişinin eski beslenme alışkanlıklarına geri dönmesi ve kilo artışı gibi olumsuz sebeplerle karşılaştıklarını ifade eden Büyüksamancı, diyet yapan kişiler sağlıklı şekilde uzun süre ideal kilolarında kalmayı hedeflemelidirler dedi.


Yo-yo Sendromundan Kurtulmak İçin Uzmandan Destek Alınız


Yo-yo Sendromundan kurtulmak için bazı tavsiyelerde bulunan Büyüksamancı ” Uzman eşliğinde kişiye özgü diyet listeleri ile zayıflamalısınız ve hedefleriniz konusunda gerçekçi olmayı öğrenmelisiniz. Kilo vermek için bilinçsizce düşük kalorili diyetler uygulamayın, sağlığınız için ihtiyacınız olan bütün besin ögelerini içeren zengin içerikli doğru ve kişiye özgü diyetler uygulamanız gerektiğini aklınızdan çıkartmamalısınız. Yo-yo etkisinden daha az hasarla çıkabilmek için hayatınıza egzersizi ve daha fazla fiziksel aktiviteyi eklemeniz gerekir. Düzenli yapılan egzersizler, vücut ağırlığınızı korumaya ve uzun dönemde metabolizma hızınızı artırmaya yardımcı olur” diye konuştu.



Powered by Froala Editor

Farabi Hastanesi ile

sağlıkla gülümse hayata. konforlu sağlık hizmeti. teknolojik sağlık hizmeti. modern sağlık hizmeti.

© 2024 Tüm Hakları Saklıdır.
Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin tüm hakları saklıdır.
İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.